21 november 2023

De säkraste hundburarna på marknaden

Varför ska man ha en hundbur i bilen?
– Det är den absolut säkraste lösningen ur hundens men också passagerarnas perspektiv. Och lastsäkringslagen säger att hund ska transporteras i ett slutet utrymme, berättar Johan Tisell, försäljningsansvarig på MIMsafe.

Ytterligare fördelar med att använda hundbur är att det håller ordning i bagaget. Till exempel blir det mycket mindre arbete att ha en lerig och blöt hund i bur. En annan fördel och säkerhetsaspekt är att kunna öppna bagageluckan utan att riskera att hunden hoppar ur oplanerat. Att hunden börjar tugga på inredningen är alltid en risk, den risken elimineras med en hundbur.

Hur väljer man rätt hundbur?
– Det är viktigt att anpassa burmodell efter hundens storlek. Generellt kan man säga

att hunden ska kunna vända sig i buren utan problem. Nästa steg är att ta reda på vilka burar som får plats i bilen. Där kan man med fördel gå in på MIMsafe modellsök (www.mimsafe.com/modellsök) för att se vilka burar som passar i vilka bilmodeller.

Vad gäller med försäkringar om man inte har hundbur?
– Är din hund lös i bilen vid en krock kan du bli skadeståndsskyldig för eventuella skador som hunden orsakar på andra personer, djur eller egendom. Detta kallas för strikt ansvar för hundägare. Det kan också bli svårt med ersättning från din bilförsäkring om du har orsakat olyckan. Kontrollera därför att du har en ansvarsförsäkring som ingår i hemförsäkring och håll din hund säkrad i fordonet.

Djur klassas som last när de befinner sig i fordon och de ska vara säkrade på ett sätt som gör att de inte kan ta sig runt i bilens kupé. Det kan göras via sele, lastgaller och hundgrind men det bästa för alla är naturligtvis en krocksäker hundbur.

Skulle din hund komma till skada i en krock kan du eventuellt få ersättning från din hundförsäkring. Vi rekommenderar att du som hundägare kontrollerar detta med ditt försäkringsbolag.

Vad gör MIMsafe’s hundburar unika?
– Burarna har funktioner som är speciellt utvecklade av oss, exempelvis justerbara i djupled med integrerad deformationszon som eliminerar risken för whiplash och ländryggsskador på baksätets passagerare. Burarna är också krocktestade i alla riktningar – framifrån, bakifrån, sidorna samt vid roll over. MIMsafe hundburar är byggda som en sluten konstruktion och kan inte öppna sig vid en kollision. En annan viktig detalj är nödluckan där man evakuerar sin hund via kupén vid krock bakifrån.

Berätta lite mer om MIMsafe.
– Företaget grundades 1986 och produktionen sker i en fordonsfabrik i Trollhättan. Idag sysselsätter vi 45 personer. I över 36 år har MIM Construction AB arbetat med funktionell design och tillverkning av säkerhetsprodukter för den moderna bilindustrin. Med hjälp av dokumentation från hundratals krocktester och i nära samarbete med de stora biltillverkarna har säkra produkter utvecklats och förvandlats till kunskap. Med varumärket MIMsafe är vi idag den ledande tillverkaren av krocktestade hundburar över hela världen, avsluter Johan Tisell.

Det finns mycket att ta ställning till när det gäller val av rätt bur till familjens hund. Välkommen in till oss på Börjessons - vi svarar på frågor och funderingar och hittar det som passar dig och din hund bäst!

Här ser du några av våra mest populära hundburar.

VarioCage

Single Large

VarioCage är den populäraste buren bland våra kunder. En enkelbur med gott om plats för din hund. Med en enkelbur får du även plats för annat i bilens bagageutrymme. Med några enkla handgrepp anpassas djupet till just din bil.

VarioCage

Double Large

I våra dubbelburar kan du välja om dina hundar ska sitta åtskilda eller om du helt enkelt behöver en större plats för en hund. Om du väljer att använda en mellanvägg så kan den justeras i sidled om en av hundarna behöver lite större plats. Med några enkla handgrepp anpassas djupet till just din bil.

VarioCage

Single Minimax Large

Enkelbur för de minsta familjemedlemmarna. VarioCage Minimax för den mindre hunden eller katten. Denna burs design är anpassad för att passa våra minsta fyrfota vänner. De är tillräckligt tätt byggda för att risken att ta sig ut eller fastna ska vara minimal. Den teleskopiska konstruktionen är den samma som för alla VarioCage-modeller, vilket gör att de ger ett lika bra skydd som resten av sortimentet. Välj en VarioCage Minimax om du har en liten hund eller katt.

VarioCage

Single Compact Large

En säker och mycket praktisk hundbur för bilar med tröskel (23 cm hög) vid bagageutrymmets öppning. OBS! Passar även i många bilar med plant golv, men det blir inte lika optimalt. Med några enkla handgrepp anpassas djupet till just din bil. Variocage Compact är delvis tillverkad i aluminium vilket gör den lättare än andra burar av samma storlek. Tack vare att dörren är upphöjd öppnas den ovanför bagageutrymmets tröskel (23 cm hög)