14 december 2022

Förbered din bil för vinterresan för en trygg och säker färd!

• DÄCK
Rätt däck för säsong med ett godkänt mönsterdjup och korrekt däcktryck innebär att du sparar bränsle, ökar däckens totala livslängd och kortar bilens stoppsträcka. Rätt däcktryck hittar du på insidan av tanklocket eller på en dekal vid en av bilens trösklar.

• OLJA
Kontrollera oljenivån ett par dagar innan avfärd för att hinna fylla på om det behövs. Kontrollera gärna nivå på glykol och bromsvätska men glöm framför allt inte att toppa upp med spolarvätska som klarar fryspunkten på destinationen.

• RESELADDARE
Har du elbil skall du givetvis packa med reseladdaren och även en portabel laddkabel. Räkna inte med att det finns på alla publika laddstationer.
OBS! Tänk på att vanliga vägg- och motorvärmaruttag (Schuko) inte är gjorda för elbilsladdning och klarar inte återkommande hög belastning under lång tid. Laddningen bör därför begränsas till 6-10 A, och använd ingen utrustning mellan uttaget och laddkabel, t. ex. timer eller förlängningssladdar.

• TORKARBLAD
Byt torkarblad. Slitna torkarblad ger sämre sikt och gör dig till en tröttare och mindre uppmärksam förare. Vissa bilar har ett serviceläge som måste aktiveras innan du kan byta torkarblad. Läs i bilens instruktionsbok hur du gör, det varierar mellan olika bilmodeller.

• VID OLYCKA
Packa med varningstriangel, reflexväst, första förbandslåda, brandsläckare, varm filt samt en ficklampa. Även om du inte råkar ut för en olycka kan du vara till hjälp för en medtrafikant som haft otur.

• ÅK I TID
Vintervägar innebär ofta längre restid och den absolut bästa säkerhetsåtgärden är att ta det lugnt i trafiken. Planera för att åka tidigare än du behöver. Att hålla hastighetsbegränsningarna är A och O samt att visa hänsyn och hjälpas åt i trafiken.

Kör försiktigt!