24 januari 2024

Garantier på begagnade bilar – nu med nya namn

Varför byter Das Welt Auto namn?
– Das Welt Auto var ett samlat varumärke för alla märkesgarantier som säljs av Börjessons. Endast Audi hade ett eget varumärke - Audi Approved:plus. Man ville på ett bättre sätt tydliggöra de unika erbjudande som finns kopplat till varje enskilt märke och därför beslutade Volkswagenkoncernen att istället skapa separata varumärkena. Nu finns Volkswagen Approved, Skoda Plus Approved, SEAT Approved och CUPRA Approved, säger Paul Edman, begagnatansvarig på Börjessons Bil i Ängelholm

Hela tanken är att det ska bli enklare och tydligare för kunden. Villkoren i garantierna har inte förändrats och det är fortsatt väldigt förmånliga garantierbjudande när det gäller en begagnad bil.

Har alla begagnade bilar dessa garantier?
– Nej, det gäller bilar som är högst fem år gamla och har gått max 12.000 mil*. För att en begagnad bil ska omfattas av garantin krävs godkänt på en omfattande kvalitetskontroll. Kontrollen omfattar upp till 122 punkter och är ett kvitto på att bilen är i bästa skick, säger Paul Edman.

(*Villkoren kan skilja mellan märkena.)

Vad är unikt med garantierna?
– Det unika är att det är 1 års garanti och att bilen är noga kontrollerad enligt protokollet på 122 punkter.

Vad ingår i garantierna?
– Förutom att bilen är väldigt noga kontrollerad så får man en garanti som kan likställas med en ”nybilsgaranti” som gäller ett år. Garantin täcker i princip allt utom slitagedelar. Läs mer om garantierna för respektive märke via länkarna nedan.

Varför har inte alla begagnade bilar dessa garantier?
– Det kan handla om att de inte får godkänt på någon av de 122 punkter på kvalitetskontrollen. Det kan också gälla bilar som inte servats enligt serviceplanen eller på en icke auktoriserad verkstad.

Ingår Mobilitetsgaranti?
– Mobilitetsgaranti har inget med dessa garantier att göra, men är bilen servad på auktoriserad verkstad så ingår Mobilitetsgarantin i ett år.

Kostar garantin extra?
– Nej, inte som det är i dag. Men en certifierad begagnad bil är i regel i ett bättre skicka än genomsnittet och kostar därmed lite mer. Men det är en prisskillnad som är värd varenda krona, förklarar Paul.

Med detta hoppas vi ha rätat ut lite frågetecken, tveka inte att fråga våra kunniga begagnatsäljare om ni har funderingar.