27 maj 2024

Lätta på gasen – spara på däcken

Räckvidden påverkas av om du kör i stadstrafik eller på motorväg – högre hastigheter leder till kortare räckvidd. Luftmotståndet ökar i takt med hastigheten vilket innebär att en fördubblad hastighet resulterar i ett fyrdubblat luftmotstånd. Att hålla en lägre hastighet har därför stor betydelse för att maximera räckvidden på din elbil.

– Alla åtgärder som sparar däck sparar även på miljö och kostnader för bilkörning. Innan elbilarnas intåg på marknaden var däckens slitage inte en frågeställning – alla förstod kopplingen mellan hård gas och däckslitage. En skillnad är att det hörs tydligt i förbränningsmotorer om man gasar hårt medan en elbil däremot är tyst oavsett hur man kör. Det höga vridmomentet i elmotorn är konstant och då går det åt mycket gummi om man inte är mjuk på gasen, säger Mikael Czajka, ansvarig för Däckcentrum i Ängelholm.

Genom att köra ekonomiskt kan du förlänga livslängden på bilens däck. Att investera i högkvalitativa däck och regelbunden service för din bil kan resultera i minskad energiförbrukning. Det innebär att du inte bara sparar pengar på drivmedel utan även minskar behovet av att byta däck lika ofta. Att ta hand om din bil på detta sätt är en investering som kan ge betydande besparingar och fördelar på lång sikt.

Däckcentrum hjälper dig med rätt däck.