17 november 2022

Maximera räckvidden på vintern

 • Förklimatisera
  Det är alltid klokt att värma upp bilen innan du ska åka. Absolut bäst är om du slår på värmaren under tiden som bilen laddas. Då används energin från elnätet istället för batteriet och du får en behaglig
  temperatur i bilen. Utan att räckvidden försämras.
 • Håll hastigheten
  Det finns ingen prestige i att köra för fort. Luftmotståndet ökar i kvadrat med hastigheten och du tjänar därför både räckvidd och kilowatt-timmar om du kan hålla dig till hastighetsbegränsningarna.
 • Rekuperera
  Rekupering innebär att bilens rörelseenergi omvandlas till elektrisk energi vid inbromsning, och sparas i batteriet. Energin återvinns alltså via motorbromsning där motorn fungerar som
  generator. På så vis kan man spara upp till 20 procent av energin – framför allt i stan.
 • Kontrollera däcktrycket
  Felaktigt däcktryck ger ökat rullmotstånd, och det ökar i sin tur energiförbrukningen. Säkerställ därför att du har rätt däcktryck. En undersökning visar att medelbilisten i snitt kan öka räckvidden med omkring 13 procent genom att ha rätt däcktryck.
 • Parkera i garage
  Om du har möjlighet att parkera inomhus i ett varmgarage, gör det. Då är både elbilen och batteriet i trivsamma temperaturer redan från start. Dessutom håller du elbilen fri från tung snö och frost som lägger på onödig vikt.

  Vill du veta mer om elbilar och laddning? Kanske även provköra en elbil? Kontakta någon av våra anläggningar så hjälper vi er med allt om elbil.