21 april 2024

Möt våren i en ren bil

Tänk på miljön

Lackrengörning och tvätt

  • Kallavfettning skall alltid läggas på en torr bil upp till list och handtag, men inte på lampglas. Bakpartiet kan du dock ta hela, men lyft ut torkaren då gummit kan skadas. Börja nerifrån och jobba dig uppåt för att undvika att smuts rinner ner över bilen och skapar ränder som kan vara svåra att ta bort. Låt verka minst 15 minuter. Skölj av med vatten.
  • Finns det asfaltsfläckar kvar så lägg på en omgång till även om bilen nu är blöt. Låt verka lika länge och skölj av.
  • Blanda en hink med ljummet vatten och bilschampo och ta en ren svamp. Till skillnad från avfettningen skall du nu tvätta uppifrån och jobba dig neråt. Jobba med raka drag för att undvika repor. Byt vatten ofta för att inte gnugga in smuts i lacken.
  • Nu spolar du bilen ren nerifrån och upp. Det låter bakvänt, men vattnet rinner av bättre över en ren yta och smutsen fastnar inte på nytt.

Vax
Det finns många fördelar med ett bra bilvax. En vaxad bil är lättare att hålla ren eftersom smuts inte fäster lika lätt. Den blir lättare att tvätta och du kan använda miljövänliga rengöringsmedel. Sedan glänser den lite mer än grannens bil!

Fälg
Ett bra fälgtvättmedel som sprayas på gör underverk. Använd en borste för att skrubba rent smutsiga, ingrodda fälgar. Skölj av ordentligt.

Interiör
Börja med att dammsuga bilklädsel, dörrar, handskfack, luftkonditioneringsventiler och bagageutrymme. Ta ur gummimattorna och tvätta dem ordentligt med skonsamt rengöringsmedel och en borste. Skrubba även rent pedalerna. Med en mikrofiberduk och bilrengöringsmedel rengörs instrumentpanel, ratt och konsol lättast.

Klädsel
Ett tips är att använda klädvårdsrulle på textilsäten för att få bort sådant som dammsugaren eventuellt har missat.

Glas
En ren ruta är viktigt, och då menar vi även invändigt. En smutsig och fet ruta kan skymma sikt eller skapa reflexer som kan störa bilkörningen. Använd vanligt fönstertvättmedel och några torra trasor.

TIPS! Det är svårt att komma åt hela vindrutan inifrån. Ett tips är att använda två trasor. En som är blöt och rengör. Ta sedan den torra trasan och torka torrt. Använd helst en microfiberduk.

Däck
Vill du få en riktig nybilskänsla så skall du även tvätta däcken. Använda bilschampo och gnugga ordentligt med en grov borste. Lägg till sist på en däckglans och du har en overkligt ren bil.

Tips…
Lyft på huven för att rensa bort löv och annat skräp som fastnat där under vintern. Ibland är det enklare att dammsuga bort allt skräp. Torka rent lack- och plastytor med en fuktig trasa. Det syns inte utifrån men känslan av ren bil blir än mer genuin. En ordentlig motortvätt utförs dock helst av verkstad.

Lycka till och ha en fin vår på vägarna!

På Börjessons hittar du kvalitetsprodukterna som gör bilen vårfin både utanpå och inuti. Välkommen in och prata med vår tillbehörsavdelning.