24 april 2024

Premiär för elektriska STCC i centrala Göteborg

Vad är nytt i STCC och varför är STCC elektrifierat?
– STCC blir världens första elektrifierade nationella touring car-mästerskap i år när vi inför helt nya 550-hästars tävlingsbilar som byggs på bilar från CUPRA, Tesla, BMW och Volkswagen. Vi gör det för att skapa en hållbar motorsportframtid där vi följer den absolut senaste utvecklingen i bilindustrin, berättar Mikael Bern, VD för STCC.

Vad är unikt med stadsbanan?
– Banan ligger mitt i centrala Göteborg mellan Ullevi och Scandinavium där vi kommer köra det nya och explosiva Head 2 Head-formatet. Det innebär att två förare åt gången möts i ett Race of Champions-liknande format. Och tack vare detta tar vi nu motorsporten till en helt ny arena och göra den tillgänglig för folk som vanligtvis inte har möjlighet att ta sig till traditionella banor.

Hur fungerar bilarna?
– Bilarna drivs av elmotorer på 550 hästkrafter och ett batteri på 45 kWh. Bilarna laddas uteslutande med grön energi under tävlingshelgerna via energilagringssystemet ZenergiZe från Atlas Copco Power Technique helt utan koldioxidutsläpp och buller.

På vilket sätt är CUPRA engagerat?
– CUPRA är samarbetspartner med STCC och tävlar i mästerskapet via regerande mästarna PWR Racing som driver tre CUPRA Born-tävlingsbilar.

Var köper man biljetter?
– Enklast är att passa på att köpa en nya CUPRA av Börjessons. Det fungerar givetvis också att gå in på stcc.se, men vänta inte för länge för det är hårt tryck på biljetterna redan nu, avslutar Mikael Bern, och vi på Börjessons kan bara instämma.

Läs mer om STCC