Om oss

Om Börjessons

Välkommen till Börjessons

Börjessons grundades 1955 och har idag sju anläggningar och 414 bilar i lager. Vi är auktoriserade inom bilförsäljning och verkstad. I koncernen finns även Börjesson Lastbilar, Börjessons ATV och Däckcentrum. Vill du ta del av nyheter och erbjudanden, anmäl dig här.

Välkommen hem till oss.

Ett familjeföretag

Börjessons är ett familjeföretag som varit aktiva på marknaden sedan 1955, med verksamhet och försäljning, service och reparation av nya/begagnade bilar och lastbilar, däck, ATV, båtar samt fordonsfinansiering. Koncernen omsätter i dag ca 2,5 miljarder kronor med 400 anställda och består av olika bolag som alla är värdeskapande.

Egna anläggningar finns i Alingsås, Klippan, Helsingborg, Hässleholm, Karlskrona, Karlshamn, Kristianstad, Ronneby, Ängelholm och Östra Ljungby. Börjessons är marknadsledande representant för Scania, Volkswagen, Audi, SEAT, Skoda, Volkswagen Transportbilar och ATV/Båtverksamhet samt försäljning av begagnade fordon. Under 2022 sålde Börjessons totalt 6078 bilar.

Lediga tjänster

Bli vår nya medarbetare

Vi söker alltid hungriga personer som vill bli en del av Börjessons Bil.

Börjessons historia

1955

Börjessons startar i Alingsås

Folke Börjesson, en duktig lanthandlare från Hyssna startar Bil AB F W Börjesson 1955 när han får möjligheten att bli representant för Scania Vabis och Volkswagen i Alingsås med omnejd. Verksamheten är början i en liten skala med några få anställda - och plats för en! Volkswagen bil i lokalen bredvid kontoret. Verksamheten utvecklas och efter några år etableras en ny verkstad i andra delen av Alingsås. Med verksamhet på båda sidor av de dåvarande järnvägsbommarna var det alltid någon av de anställda som satt fast i väntan på bommarna.

Vid tiden för starten fanns det 87 bilar per 1000 invånare, 636 543 bilar. 2020 är det 476 bilar per 1000 invånare. Vilket innebär 4 944 067 bilar.

1960

Ny anläggning invigs på Häradsvägen i Alingsås

Lokalfrågan var givetvis ohållbar och 1964 gjordes för den tiden en oerhört stor satsning. En ny anläggning byggs och som på sin tid ansågs som banbrytande och en av de modernaste bilanläggningarna i Sverige. Rejält tilltagen storleksmässigt och anpassad helt och hållet för verksamheten. Även innehållande såväl lunchrestaurang som drivmedelsstation, allt för att kunna erbjuda kunden en helhetslösning men också kunna ge personalen de bästa förutsättningarna. Volkswagens bilprogram utvecklas och flera nya modeller gör entré. Fler verksamheter utvecklas inom företaget som däckverksamhet, bärgningstjänst men också körskoleverksamhet för att få Alingsås på hjul.

1970

Golf och Passat gör entré

Utvecklingen fortgår och för att bli en komplett fullserviceanläggning för bilar förvärvas Alingsås Billackering. Anläggningen byggs ut och en modern lackeringsverkstad skapas. Volkswagens modellprogram fortsätter att utvecklas och storsäljarna Volkswagen Golf och Passat gör entré. Dessa modeller kommer att bli Volkswagens viktigaste volymmodeller under många år framöver. Audi gör entré som nytt varumärke hos Börjessons.

1980

Generationsskifte

Generationsskifte i familjeföretaget och Bröderna Börjessons Bil AB bildas som moderbolag i koncernen med Folkes söner Ola, Lennart och Per Börjesson som ägare. Verksamheten fördubblas och etableras i nordvästra Skåne när man kommer överens med Scania att köpa deras bolag Malmsjö Bil i Ängelholm. En bilverkstad förvärvas i Klippan där även bilförsäljning startas. Verksamheten provar nya utmaningar och man tar upp agenturen för Suzuki motorcyklar och utombordsmotorer.

Börjessons passerar för första gången 100 miljoner i omsättning.

1990

Seat och Skoda

Anläggningen i Ängelholm moderniseras och vi investerar i en anläggning för Europcar biluthyrning på Ängelholms flygplats. Två nya varumärken, Seat och Skoda tas in, och det investeras i anläggningar för dessa märken i Alingsås och Ängelholm. Tredje generationen gör entré i företaget på allvar och håller familjetraditionen vid liv.

2000

Börjessons Lastbilar

Ett nytt dotterbolag bildas som bedriver verksamhet för ATV och motorbåtar i Alingsås med varumärkena Suzuki, Arctic Cat och Capelli RIB. Senare kompletteras det breda modellprogrammet även med BRP och Polaris ATV samt Anytec.

Vi renodlar och förändrar bolagsstrukturen för att verksamheten skall få rätt fokus. Börjessons Lastbilar bildas och all lastbilsverksamhet läggs i detta bolag. Nästa växel läggs i och vi bygger en ny stor Scania anläggning i Östra Ljungby. Anläggningen i Ängelholm blir en renodlad anläggning för person- och transportbilar med bland annat en separat plåtverkstad för aluminiumbilar.

Vi firar 50 år och i Alingsås görs en omfattande renovering av lokalerna som anpassas efter varumärkenas nya krav och riktlinjer. Även i Ängelholm byggs lokalerna ut och anpassas. Vi gör också ett förvärv av NB lastvagnar som bedriver Scania verksamhet i Kristianstad, Hässleholm och Önnered.

2010

Köp av Jeppssons

Vi bygger en ny efterlängtad lastbilsanläggning i Alingsås och förvärvar Turnils 15000 kvm stora gamla persiennfabrik i Alingsås som vi renoverar och flyttar hela personbilsverksamheten i Alingsås till. Samtliga våra varumärken samlas nu under samma tak för första gången. I Kristianstad startar vi en ny lastbilsanläggning.

Ännu en stor milstople sker och Börjessons passerar 250 anställda och 1 miljard i omsättning. Vi firar 60-årsjubileum firande och blir Årets Företag i Ängelholm.

Börjesson-koncernen förvärvar familjeföretaget Jeppssons som verkar i Blekinge på orterna Karlskrona, Ronneby och Karlshamn med agenturen för Volkswagenfamiljens varumärken. Ny personbilsanläggning föds i Helsingborg för Skoda och SEAT samt en ny SEAT hall i Ronneby invigs.

2020

Paradigmskifte

Ny Audihall invigs i Karlskrona och i Ängelholm förvärvar vi grannfastigheten på 16.000 kvadratmeter som skall rymma en ny Audihall, verkstadsplatser och kontor för våra stabsfunktioner. Volkswagen lanserar ID.3 som är märkets första elbil in i den nya eran, och starten på ett paradigmskifte inom bilindustrin samt start på en resa i mobilitetsutveckling. Vi påbörjar en storsatsning i vår digitala resa och en del av den digitala anläggning som ni nu besöker. Välkomna!